Piotr Kowal liderem listy wojewódzkiej do Parlamentu Europejskiego

Piotr Kowal z Włocławka jest „jedynką” na liście KKW Lewica do Parlamentu Europejskiego w okręgu nr 2, obejmującym województwo kujawsko-pomorskie. Tak zdecydował Zarząd Wojewódzki Nowej Lewicy w Bydgoszczy i zaakceptował to Zarząd Krajowy partii 26 kwietnia br.

Piotr Kowal jest od wielu lat działaczem partii lewicy, najpierw SLD, później Nowej Lewicy. Był asystentem posła do Parlamentu Europejskiego Janusza Zemke. Obecnie pełni funkcję sekretarza Rady Miejskiej Nowej Lewicy we Włocławku.

W mijającej kadencji był radnym i  przewodniczącym Rady Miasta Włocławka. Został wybrany 7 kwietnia br. ponownie radnym z listy KKW Lewica. Jest honorowym członkiem Polskiego Związku Niewidomych, organizatorem kursów komputerowych dla seniorów z Włocławka i powiatu włocławskiego, pracuje jako pełnomocnik zarządu ds. zintegrowanego systemu zarządzania w międzynarodowej firmie Guala Closures DGS Poland SA.

Piotr Kowal ma 31 lat, jest żonatym i  ojcem 3-letniego Aleksandra.

Promując własną kandydaturę wśród wyborców podkreśla swoją wizję Europy. Kiedy Polska wstępowała do Unii Europejskiej Piotr miał 12 lat. Pamięta tamte emocje związane z nadziejami na lepsze życie, ale i obawy przed nieznanym.

„– 20 lat temu, 1 maja 2004 roku staliśmy się częścią wyjątkowej wspólnoty, której głównymi celami są integracja, współpraca i wzajemne wsparcie ponad podziałami administracyjnymi. Unia Europejska przez dwie dekady wspierała nas w rozwoju, dając nam szansę na wyrównanie dysproporcji w stosunku do państw zachodnich.

W najbliższych wyborach do Parlamentu Europejskiego będę miał zaszczyt otworzyć listę Lewicy w województwie kujawsko-pomorskim.

zbiorowka w warszawie do pe

Jako Lewica będziemy dążyć do tego o czym każdy marzył 20 lat temu. Żeby nasz kraj, ale też cała wspólnota była otwarta na drugiego człowieka, jego potrzeby i oczekiwania i o to, aby każdy z nas, każdy z obywateli Unii Europejskiej miał zapewnione warunki do życia, na jakie zasługuje.

Wartości, na których Lewica chce budować przyszłość Europy są mi szczególnie bliskie. Wdrożenie programu wspierającego budownictwo komunalne, równouprawnienie, wyrównywanie szans ośrodków mniej rozwiniętych, zbliżenie się do zwykłych ludzi – to jest właśnie nasz cel. Dążąc do jego osiągnięcia sprawimy, że Europa będzie bliżej nas, będziemy jej liczącą się częścią.

Od jakiegoś czasu możemy zauważyć zwiększoną aktywność środowisk będących sceptycznie nastawionych do wspólnoty europejskiej. Jednak, jak nauczyliśmy się na naszym przykładzie z ostatnich 8 lat, tego typu działania jedynie szkodzą. Nie o taką Unię Europejską się staraliśmy, nie o takiej Unii Europejskiej marzyliśmy 20 lat temu.

Nie dajmy sobie odebrać szans na rozwój, wsparcie i bycie częścią wspólnoty.

9 czerwca zdecydujemy o przyszłości Europy i o tym, jak ważną rolę odegramy w jej kształtowaniu”.

Opr. nim, 27 kwietnia 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!